Vuotuinen Jokivalkeat-tulitaidetapahtuma järjestetään Ounaskosken uimarannalla Rovaniemellä perjantaina 8. marraskuuta kello 19.00 alkaen. Tänä vuonna Lapin yliopiston opiskelijat ohjaavat samanaikaisesti myös Reykjavikissa Islannissa Jokivalkeiden sisartapahtuman Arctic Shore Lightsin.
Lapin yliopiston tulitaidetyöpajan teos vuoden 2012 Jokivalkeat-tulitaidetapahtumasta. Kuva: Antti Stöckell
Jokivalkeat-tapahtuman tuliveistoksien innoittajina ovat tänä vuonna arktiset arkkitehtoniset rakenteet. Laavut, louteet, kodat, kammit ja kämpät ovat suojanneet kulkijaa Lapin kairoissa kaikkina vuodenaikoina. Tuliveistoksissa voi nähdä viitteitä myös nykyarkkitehtuurin muotoihin.
– Tulella on aina sekä elämyksellinen että tuhoava puolensa. Tuli ja arkkitehtuuri on kieltämättä ristiriitainen yhdistelmä. Veistokset eivät ole kuitenkaan rakennuksia, vaan niiden muotoja ja rakenteita suunniteltaessa on tarkasteltu arkkitehtuurin muotoja ja rakenteita ja muunnettu niitä tuliveistoksiksi, kertoo Lapin yliopiston opiskelijoiden työpajaa ohjannut yliopisto-opettaja Antti Stöckell.
Tapahtumaan osallistuvat veistoksillaan tänä vuonna Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat, Lyseonpuiston lukio, Rovaniemen steinerkoulu sekä Lapin taiteilijaseura. Lisäksi Jokivalkeilla on tänä vuonna samanaikainen, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden ohjaama sisartapahtuma Arctic Shore Lights Islannissa Reykjavikissa.
Ensimmäistä kertaa Jokivalkeiden historiassa tuliveistosten loimua voi seurata myös suorana lähetyksenä netin kautta osoitteessa
www.ustream.tv/channel/riverlights-rovaniemi.
Jokivalkeiden tapahtuma-alueen kahviosta voi ostaa kuumaa kahvia, mehua ja makkaraa. Kahviota pitää Rovaniemen steinerkoulun 8. luokka.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta on järjestänyt Jokivalkeat-tulitaidetapahtuman vuosittain Rovaniemellä vuodesta 2001 lähtien. Lapin taiteilijaseura, Lyseonpuiston lukio ja Rovaniemen steinerkoulu ovat osallistuneet tapahtumaan joka vuosi. Islannin Arctic Shore Lights -tapahtuma on osa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan koordinoiman Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) -verkoston Relate North -symposiumia ja taidenäyttelyä Reykjavikissa. Symposium kokoaa yhteen verkoston jäseniä eri puolilta arktista aluetta.
Lisätietoja:
Antti Stöckell, p. 040 484 4408, antti.stockell (at) ulapland.fi
LaY/Viestintä/SV